Miquel Crusafont, una vida entre fòssils
Sabadell és la seu del Museu de l’Institut Català de Paleontologia que porta el nom de Miquel Crusafont, un important arqueòleg nascut a la ciutat. Crusafont era llicenciat en Farmàcia i Ciències Naturals, i posteriorment va doctorar-se en Ciències Naturals amb una tesi sobre Los jiráfidos fósiles de España, per la qual va obtenir el Premi Extraordinari. La seva especialitat era l’estudi dels mamífers fòssils i l’evolucionisme i va ser catedràtic de Paleontologia a la Universitat d’Oviedo i a la Universitat de Barcelona.
A més, Crusafont també va realitzar excavacions arqueològiques en diverses zones, especialment al Vallès i al Penedès. Dels seus treballs als jaciments cal destacar-ne particularment el de Can Llobateres, avui parc arqueològic i reserva d’excavacions de l’Institut de Paleontologia.
Gràcies a la iniciativa del paleontòleg català, l’any 1969 es va crear l’Instituto Provincial de Arqueología, que a la seva mort l’any 1983 passaria a dir-se Institut de Paleontologia Miquel Crusafont de Sabadell. Anys més tard aquest centre passaria de mans de la Diputació de Barcelona a estar sota la propietat de la Generalitat de Catalunya, moment en el qual començarà a anomenar-se amb el seu nom actual: Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont.
Actualment el museu sabadellenc és un important centre per a que petits i grans coneguin la paleontologia i allotja dues exposicions. La primera es una mostra interactiva on els visitants poden viure l’experiència d’una investigació real de l’Institut Català de Paleontologia, com la d’un titanosaure dels Pirineus, que forma part d’una de les darreres famílies de dinosaures del planeta, i la segona és una exhibició dedicada al famós esquelet de triceratop que va estar al Museu de l’ICP durant més de 25 anys.