Dinosfera

Coll de Nargó

L’exposició compta amb nou àmbits on, a través d’audiovisuals, jocs interactius, fòssils reals, rèpliques i reconstruccions, el visitant descobreix quin és el coneixement actual que els científics tenen sobre la reproducció d’aquests animals que fa més de 66 milions d’anys habitaven al Pirineu. En els dos primers àmbits es reconstrueix el paisatge i s’expliquen els principals jaciments de la zona. El tercer  àmbits se centra en l’ou amniota (una forma d’ou que va evolucionar per adaptar-se a la reproducció en el medi terrestre) com a forma de transmissió de vida, tot explicant les seves característiques i les diferències amb altres tipus d’ou.

 

El quart àmbit se centra en els ous de dinosaure, explicant des d’un punt de vista general la varietat i quantitat d’aquestes restes que s’han trobat al món per centrar-se posteriorment en els ous de dinosaure al Pirineu català. Una de les estrelles de l’exposició és el niu de dinosaure més gran d’Europa, trobat a Coll de Nargó. El cinquè àmbit explica la troballa, excavació, restauració i estudi d’aquesta posta. Aquest àmbit dona a peu a un joc interactiu que permet al visitant reproduir el procés d’excavació i preparació d’aquest fòssil.

 

Els àmbits 6 i 7 mostren les propostes d’estudi actuals i de futur que, un cop finalitzades, es podran exposar en el museu, convertint-lo en un museu viu que s’ha d’actualitzar a mesura que els nous descobriments vegin la llum.

 

Finalment, a l’àmbit 8, ens trobem una mostra del que va passar un cop els dinosaures es  varen extingir, fa uns 66 milions d’anys: el domini dels mamífers en el món dels vertebrats. Gràcies al llegat de la família Duró s’exposen algunes de les restes dels mamífers que varen viure al Miocè (fa uns 15 milions d’anys) i que varen ser recuperades pel Dr. Duro en els jaciments propers a la Seu d’Urgell.

 • Horari habitual:
  (del 1 d’octubre al 7 de gener)
  Dissabtes d’11 a 14h i de 17 a 19h
  Diumenges d’11 a 14h
 • Pont de desembre:
  del 6 al 9 de desembre d’11 a 14h i de 17 a 19h
 • Horari de Nadal:
  25 i 26 de desembre TANCAT
  del 27 al 30 de desembre d’11 a 14h i de 17 a 19h
  31 de desembre d’11 a 14h
  1 de gener TANCAT
  del 3 al 5 de gener d’11 a 14h i de 17 a 19h
  6 de gener TANCAT
 • Horari d’estiu
  (de l’1 al 28 de juny):
  Dissabtes de 10 a 14h i de 16 a 19h
  Diumenges de 10 a 14h
  (del 4 de juliol al 13 de septembre):
  De dimarts a dissabtes de 10 a 14h i de 16 a 19h
  Diumenges de 10 a 14h
  Consultar horaris en períodes festius especials