Presentació

Benvinguts al món dels Dinosaures dels Pirineus. Fa més de 66 milions d’anys, on avui hi trobem les muntanyes de la serralada Prepirinenca, hi havia un món molt diferent de l’actual; el mar banyava les planes costaneres i rius, llacs i platges eren el paisatge de moltes zones del Berguedà, l’Alt Urgell, el Pallars Jussà i La Noguera. I els darrers dinosaures d’Europa dominaven aquestes terres.

 

Als diferents museus i centres d’interpretació que formen la xarxa Dinosaures dels Pirineus hi trobareu tot allò que coneixem d’aquest passat gràcies a l’excavació i estudi científic dels seus ossos, petjades i ous. Cada punt d’aquesta xarxa és una finestra a un fragment d’aquest passat i, en el seu conjunt, reconstrueixen aquest món extingit, constituint un veritable museu dels dinosaures repartit pel territori.

 

Tota aquesta zona, a la falda dels Pirineus,  convida no només a fer un viatge al passat sinó també a gaudir del present amb els seus paisatges, la seva història, una excel·lent gastronomia i el cordial acolliment d’una gent orgullosa del seu territori.

 

Esperem que ens acompanyeu en aquest viatge!

Els museus i centres d’interpretació que conformen la xarxa Dinosaures dels Pirineus us proposen un viatge en el temps, remuntant-nos a quan els darrers dinosaures d’Europa passejaven pel que avui coneixem com els Pirineus. Gràcies a la recerca científica podem reconstruir aquest món perdut que ara us convidem a descobrir.

Patrimoni

Malgrat no tenir una superfície massa extensa, Catalunya té un dels conjunts de patrimoni paleontològic més rellevant i divers d’Europa.

Al nostre país disposem de  troballes excepcionals com els primats hominoïdeus a Can Llobateres (Sabadell) o l’Abocador de Can Mata (als Hostalets de Pierola) i, al Pirineu, tenim les darreres evidències de la vida dels dinosaures a Euràsia.

La xarxa Dinosaures del Pirineu vol donar a conèixer aquest patrimoni i conscienciar de la importància de la seva protecció.

Recerca

Aquesta riquesa excepcional de patrimoni paleontològic, conjuntament amb una sòlida tradició investigadora que ja s’inicia a finals del segle XIX, ha fet que, a Catalunya, la paleontologia tingui un important recorregut.

La rellevància de les troballes realitzades i la qualitat dels equips de recerca, ha dut la paleontologia catalana a ser protagonista de congressos, llibres i revistes científiques i que sigui reconeguda a nivell internacional.

Territori

La distribució dels jaciments pel territori català i la voluntat que el patrimoni paleontològic romangui prop d’allà on s’ha trobat, és un dels motors d’aquesta xarxa de museus i centres d’interpretació.

Així, el propi territori pot augmentar la seva riquesa patrimonial de manera que, amb la adequada gestió i difusió, pugui esdevenir un atractiu turístic i, per tant, participar en el desenvolupament econòmic de la regió.

Qui som

Francina Pubill

Responsable del Museu de la Conca Dellà

Mónica Ferré i Pilar Argerich

Responsables de Dinosfera

Àngel Galobart

Paleontòleg, responsable del grup de recerca del Mesozoic de l’ICP i director del Museu de la Conca Dellà i Dinosfera

Pere Figuerola

Cap de comunicació de l’ICP i de “Dinosaures dels Pirineus”

Bernat Vila

Paleontòleg, especialista en dinosaures de l’ICP i investigador associat del Museu de la Conca Dellà

Albert Sellés

Paleontòleg, especialista en dinosaures de l’ICP i investigador associat del Museu de la Conca Dellà