Centre de Dinamització de Tartareu

Tartareu i les Avellanes

El Centre de Dinamització del Patrimoni Històric, Natural i Rural de Tartareu és un projecte de dinamització territorial que vol posar en valor i promoure el patrimoni arqueològic, paleontològic, arquitectònic i cultural del municipi de les Avellanes i Santa Linya.

 

El centre es troba ubicat a les antigues escoles de Tartareu, i s’estructura en tres plantes:

 

A la planta baixa, podem veure diversos fòssils recuperats al municipi que demostren que fa 165 milions d’anys, les terres de Tartareu eren cobertes per l’aigua del mar, càlida i plena de vida. Un dels fòssils més espectaculars és l’esquelet parcial d’un hadrosaure, un tipus de dinosaure herbívor amb la boca semblant a un bec d’ànec.

 

A més, el municipi és ric en jaciments arqueològics de diferent època: paleolítica (Cova Gran de Santa Linya), neolítica (Cova de Joan d’Ós) o de l’edat del bronze (Triapolls o Solans). L’espai inclou una exposició sobre la prehistòria, amb representació de la Cova Joan d’Os (amb llarga ocupació, des del Neolític fins a l’edat del Bronze).

 

La segona planta està dedicada a l’època medieval, incorporant informació tant de l’ocupació andalusina a l’alta Edat Mitjana (s. VIII-XII) com de la baixa Edat Mitjana (s. XII-XIV), fortament arrelada a la tradició cristiana. Un dels elements simbòlics, és la maqueta mòbil de l’ermita romànica de Sant Miquel de Tartareu. També trobem referències i explicacions dels segles posteriors, corresponents a època moderna (s. XIV – XVII).Finalment, la segona planta està destinada a un espai polivalent, on es realitzen exposicions fotogràfiques, i una sala d’actes que acull les xerrades i les conferències que s’organitzen.

 

Cal destacar que, des del Centre, es col·labora amb diferents entitats de la zona i amb atractius del territori com són el Centre d’Observació de l’Univers i el Monestir de les Avellanes.

 • Horaris de visita:
  Dissabtes, diumenges i festius de 11 a 13h.
  Informació i reserves al centre de dinamització (dissabtes, diumenges i festius), telèfon: 973454206
 • Visites concertades:
  Ajuntament de Les Avellanes i Santa Linya, telèfon 973454004
  ajuntament@avellanes.ddl.net
  info@lesavellanes.com