Els dinosaures de Fumanya i la seva relació amb el carbó

Si voleu passar un dia descobrint la petjada que els dinosaures van deixar al nostre territori, heu de visitar el Centre d’Interpretació Dinosaures de Fumanya, que us ajudarà a entendre la riquesa de l’impressionant jaciment paleontològic amb més de 3.500 empremtes de dinosaures de més de 65 milions d’anys.

Entre 1975 i 1986 a Fumanya hi va haver una explotació minera a cel obert i gràcies a ella, l’any 1985 en Lluís Viladrich i la seva dona, que pertanyien al col·lectiu Berguedà de Ciències Naturals, van descobrir les empremtes. Durant una passejada per la zona del coll de Fumanya es van fixar en uns clots en la paret inclinada.  Aquell seguit de forats arrodonits presentaven una certa ordenació i situació en diverses pistes. Seguidament, van suposar que es podria tractar de petjades d’animals. Actualment Fumanya es troba a 1.500 metres d’altitud, en ple Pirineu, però fa 71 milions d’anys es trobava a nivell de mar, pel que molts dinosaures passaven per la zona resseguint la línia de costa.

La relació entre els dinosaures i el carbó és directa: ells van desaparèixer fa 65 milions d’anys, a finals del Cretaci, que és el període en què es va formar el lignit i en el qual la formació geomorfològica dels Pirineus verticalitza el que havia estat una plana fluvial. Aquesta és l’extraordinària relació entre geologia, mineria i paleontologia: entre els Pirineus, els dinosaures i el carbó.

El jaciment de Fumanya, al terme municipal de Fígols, va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el 2014, i forma part de la candidatura que aspira a ser patrimoni natural de la Humanitat de la UNESCO, conjuntament amb altres jaciments d’icnites de la península Ibèrica.