Els canvis de les flors en l’època dels dinosaures
En el període Cretaci, l’últim de l’era Mesozoica, regnaven els dinosaures en tots els ambient terrestres. Aleshores es va produir la gran revolució dels ecosistemes de terra. Les primeres plantes amb flor, anomenades angiospermes en botànica, van aparèixer fa quasi 140 milions d’anys en ambients d’aigua dolça a latituds baixes, es van estendre i van acabar dominant la major part de comunitats vegetals del planeta.
Josep Marmi, paleobotànic i investigador de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), ha publicat un article on parla sobre com les plantes amb flor van colonitzar els ecosistemes de finals del Cretaci. En l’estudi descriu com eren els diferents ambients on les noves plantes van competir amb les dominants que ja hi havia com coníferes, falgueres i algues. Així doncs l’estudi pot aportar informació de com van viure i adaptar–se a aquest canvi els dinosaures.
Amb nombroses restes vegetals trobades a les comarques del Berguedà, l’Alt Urgell, el Pallars Jussà, la Noguera i la Ribagorça aragonesa, s’ha reconstruït les comunitats vegetals. L’estudi rebat el que es creia anterior que deia que les plantes ja dominaven tots els ecosistemes terrestre a finals del Cretaci. Es pot observar que en ambients d’aiguamolls de costa i planes d’inundació que hi havia als Pirineus en aquesta època, les plantes amb flor competien amb les falgueres i les coníferes. Per altra banda, en els ambients aquàtics dominaven els caròfits, un grup d’algues verdes. A l’estudi es pot veure com els únics ecosistemes dominats per les plantes amb flors eren algunes comunitats de ribera.

Aquest canvis de dominis de la flora dels diferents ecosistemes els va afectar a molts nivells. Joan Marmi explica que aquest canvi va establir les bases a partir de les quals van evolucionar posteriorment els ecosistemes terrestres moderns.
L’estudi aporta dades interessants sobre el clima a la regió dels Pirineus al final de l’època dels dinosaures. S’han trobat fòssils de plantes que creixen en climes càlids amb sequeres estacionals. Alhora el gran número d’espores de falgueres de les famílies des esquizeàcies i les ciateàcies indica l’existència d’una estació humida o una variació de climes més àrids i humits, quan en línies generals aquests tipus de flora es de boscos tropicals o sub-tropicals.
Vine a Dinosaures dels Pirineus a descobrir més sobre el fascinant món que va rodejar els dinosaures. T’hi esperem!