Els Pirineus, gran zona de registres fòssils de dinosaures
Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i investigadors de l’Institut Català de Paleontologia (ICP) han descobert una impressió fòssil de la pell d’un dinosaure del Cretaci Superior, un període molt proper a l’extinció d’aquestes criatures.
El fòssil és una troballa molt excepcional, perquè és l’únic trobat a Europa d’aquesta època tan propera a la seva desaparició. És més fàcil identificar l’època de la que provenen els fòssils, si són impressions en roques com aquesta, perquè altres restes fòssils com els óssos, es poden haver desplaçat respecte al sediment inicial on estaven.
Les escates que es marquen al fòssil indiquen que el dinosaure que va deixar la marca, segurament era un sauròpode herbívor, potser d’un titanosaure, ja que, hi ha petjades d’aquesta espècie prop del fòssil amb les escates. S’han trobat dues empremtes, una de 20 centímetres i una altra de 5 centímetres, separades entre elles per un metre i mig de distància cosa que indica que probablement són del mateix animal.
El descobriment d’aquesta peça remarca la quantitat i qualitat de registres fòssils a la zona dels Pirineus. Àngel Galobart cap del grup de recerca del Mesozoic de l’ICP i director del Museu de la Conca Dellà d’Isona ha dit que els jaciments del Berguedà, Pallars Jussà, l’Alt Urgell i La Noguera han donat proves de l’existència de diferents grups de dinosaures a la zona dels Pirineus: titanosaures, anquilosaures, teròpodes, hadrosaures i rahbdodòntids. També ha destacat la importància de la zona perquè permet estudiar les causes de l’extinció dels dinosaures en un punt geogràfic allunyat de la zona on va impactar el meteorit.
Tots aquests grups de dinosaures els podràs conèixer a Dinosaures dels Pirineus. Vine a conèixer més sobre aquest món tan fascinant i a gaudir d’una de les zones més privilegiades pel que fa a interès paleontològic de Catalunya i del món. T’esperem!