Museu de l’Institut Català de Paleontologia
Sabadell
El Museu de l’ICP compta amb dues exposicions. A la planta baixa, a l’exposició permanent interactiva “Avui investigues tu!” el visitant es converteix en paleontòlegs per una estona, reproduint quatre investigacions reals de l’ICP. Hi ha quatre casos d’estudi diferents disponibles: el primat fòssil conegut com en Pau (científicament, Pierolapithecus catalaunicus) que els investigadors van trobar l’any 2004, una musaranya fòssil (Beremendia fissidens), un titanosaure dels Pirineus representant dels darrers dinosaures del planeta i un bòvid endèmic de les Illes Balears, Myotragus balearicus. El visitant ha de resoldre els enigmes que van sorgint durant la recerca per acabar publicant la troballa en una revista científica de referència.
A la primera planta del museu s’exhibeix l’exposició “El Triceratops torna a Sabadell”. Aquesta mostra recupera l’emblemàtic esquelet de triceratop que va presidir el Museu de l’ICP durant més de 25 anys i que es va convertir en una icona de la ciutat. Arran de les múltiples peticions rebudes de sabadellencs i sabadellenques, el Museu va tornar a exhibir aquesta peça tot explicant aspectes sobre la biologia i evolució d’aquesta espècie, així com la història d’aquest esquelet. L’exposició està dividida en tres àmbits que inclouen explicacions sobre l’anatomia, la locomoció i l’evolució d’aquesta espècie que va ser descoberta l’any 1902 en el jaciment de Seven Mile Creek (Wyoming, USA). També s’explica el recorregut que aquesta reproducció ha fet durant els darrers anys i inclou un espai de participació, on el visitant pot explicar els records associats a aquesta peça i, inclús, proposar un nom per a l’esquelet.
En altres zones del Museu podreu veure com és un laboratori de restauració de fòssils, la sala de realitat virtual amb fòssils en 3D i gaudir d’audiovisuals que recreen els paisatges de fa 66 milions d’anys, quan el que avui són els Pirineus era una zona poblada per dinosaures.
Lloc web:www.icp.cat