Vine a conèixer el nou centre de Fumanya

65 milions d’anys d’antiguitat, més de 38.000 metres quadrats d’extensió i 3.500 petjades de dinosaure. Aquestes dades fan del jaciment de Fígols-Vallcebre de Fumanya un dels més importants d’Europa amb restes fòssils del Cretaci superior. Situat a l’Alt Berguedà, el conjunt paleontològic inclou les antigues explotacions de carbó a cel obert de Fumanya Sud (Fígols), Fumanya Nord, Tumí(Vallcebre) i Coll de Pradell (Vallcebre-Saldes). A més de les petjades (icnites), els paleontòlegs hi han identificat restes de fòssils d’ous i d’ossos de dinosaure, un gran nombre de restes vegetals (troncs d’arbres, fulles de diferents tipus, algues…) i animals (closques de mol·luscs i invertebrats fossilitzats).

El projecte de museïtzació del Centre d’Interpretació Dinosaures de Fumanya suposa l’última fase del projecte estrella del Consorci Ruta Minera. La relació entre els dinosaures i el carbó és directa: ells van desaparèixer fa 65 milions d’anys, a finals del Cretaci, que és el període en què es va formar el lignit i en el qual la formació geomorfològica dels Pirineus verticalitzà el què havia estat una plana fluvial. Aquesta és l’extraordinària relació entre geologia, mineria i paleontologia: entre els Pirineus, els dinosaures i el carbó.

El jaciment de Fumanya, al terme municipal de Fígols, va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el 2014, i forma part de la candidatura que aspira a ser patrimoni natural de la Humanitat de la UNESCO, conjuntament amb altres jaciments d’icnites de la península ibèrica. Durant els mesos de juliol i agost es pot visitar de les 11h. a les 18h. tots els dies menys els dimarts que la instal·lació està tancada. De setembre a octubre es pot visitar els dissabtes d’11h. a 18 h. i els diumenges i festius d’11h. a les 15 h. L’espai ofereix tallers per als més petits, visites guiades, conferències i, fins i tot, un viatge en carrilet! Descobreix els dinosaures de Fumanya.