Una Setmana Santa entre dinosaures

Per Setmana Santa, els espais que conformen el projecte Dinosaures dels Pirineus, com el Museu de la Conca Dellà a Isona (Pallars Jussà) o Dinosfera a Coll de Nargó (Alt Urgell) presenten diverses activitats familiars per apropar el públic al ric patrimoni paleontològic de Catalunya pel que fa a les restes dels darrers dinosaures que van existir a Europa.

El Museu de la Conca Dellà ofereix a partir de dimecres 28 de març i fins al diumenge 1 d’abril visites guiades als jaciments de petjades d’Orcau i de Basturs. Les visites, ideals per a realitzar en família, conviden a petits i grans a realitzar un viatge en el temps i descobrir els rastres que varen deixar alguns dels dinosaures que van viure en aquest territori fa més de 66 milions d’anys.

El Museu també proposa realitzar visites guiades a l’espai de preparació, tancat al públic durant l’any, on es prepara una de les peces més impressionants de la col·lecció: el coll de titanosaure trobat al jaciment d’Orcau. El fòssil, de més de 5 metres de llargada, va ser el protagonista del documental “L’últim gegant d’Europa” emès pel programa “Sense Ficció” el passat 28 de novembre.

Dinosfera suggereix visitar el seu espai expositiu centrat en la reproducció dels dinosaures, on podem descobrir, entre d’altres, el niu de dinosaure més gran d’Europa, excavat a Coll de Nargó. Dinosfera també ofereix, durant tres dies (divendres 30 i dissabte 31 de març i diumenge 1 d’abril), realitzar visites guiades al jaciment d’ous de Coll de Nargó, el qual presenta la major quantitat de postes d’ous de dinosaures coneguda al continent. Les visites esdevenen una opció immillorable per transportar al públic familiar al Cretaci superior, quan aquests enormes animals passejaven pel que avui dia són els Pirineus catalans.

L’Epicentre de Tremp, acull l’exposició itinerant “Dinosaures de Catalunya. Un segle de descobertes” produïda pel Projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec amb l’assessorament de l’ Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i el Museu de la Conca Dellà. La mostra commemora el centenari de la primera descoberta d’un fòssil de dinosaure a Catalunya feta durant la construcció de la presa de Talarn i permet realitzar un recorregut per les principals fites científiques dels darrers cent anys.

El Centre de dinamització de Tartareu ofereix també visites guiades a la seva mostra paleontològica, amb restes de dinosaures i fòssils del municipi i a la zona del Montsec.

El Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, a Sabadell, a banda de les exposicions permanents, que proposen al públic convertir-se en paleontòlegs durant una estona, proposa diversos tallers familiars els dies 27, 28 i 29 de març.

Dinosaures dels Pirineus és un projecte global que, des de fa més de 12 anys, es desenvolupa en diverses comarques de Catalunya i vol constituir-se en el Museu dels Dinosaures del Pirineu. La filosofia d’aquest projecte és la de retornar al territori, en forma de divulgació, els resultats obtinguts de l’estudi científic del patrimoni, és a dir, de l’estudi del fòssils dels darrers dinosaures que varen viure a Europa.