El triceratops de Sabadell, la joia de la corona del Museu de l’Institut Català de Paleontologia

Des de fa anys, tot i la temporada on va estar fora de la vista del públic, el triceratops de Sabadell és una de les peces estrella del Museu de l’Institut Català de Paleontologia. A la seva primera etapa va presidir el Museu de l’ICP durant més de 25 anys i es va convertir en un emblema de la ciutat de Sabadell.

Posteriorment, l’any 2009, es va decidir retirar aquesta rèplica adquirida als Estats Units, ja que, estava muntada en una posició inadequada. Això va provocar una allau de crítiques i peticions de la seva tornada per part dels sabadellencs, que el tenien en molta estima.

Per això, amb la seva tornada definitiva l’any 2014 es va inaugurar a la primera planta l’exhibició “El Triceratops torna a Sabadell”. Aquesta mostra recupera la peça, tot explicant aspectes sobre la biologia i l’evolució d’aquesta espècie, així com, la història d’aquest esquelet.

L’exposició està dividida en tres àmbits que inclouen explicacions sobre l’anatomia, la locomoció i l’evolució d’aquesta espècie que va ser descoberta l’any 1902 al jaciment de Seven Mile Creek (Wyoming, USA). També, s’explica el recorregut que aquesta reproducció ha fet durant els darrers anys i inclou un espai de participació, on el visitant pot explicar els records associats a aquesta peça i, inclús, proposar un nom per a l’esquelet.