La riquesa paleontològica dels Jaciments de Fumanya

El jaciment de dinosaures de Fumanya és un espai de 35.000 metres quadrats de superfície on s’acumulen 3.500 petjades fòssils de tiranosaures i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Un registre d’empremtes de dinosaures, que ens permet conèixer aspectes molt diversos de la vida dels dinosaures a través de l’espai i el temps.

La importància del patrimoni paleontològic i natural de Fumanya és excepcional. Fumanya és probablement el jaciment amb petjades de dinosaure amb més extensió de tots els que, fins al moment, es coneixen a Europa. Gràcies a l’observació i estudi dels rastres del jaciment, s’han pogut determinar els principals grups de dinosaures que habitaven la zona de Fumanya fa uns 70 milions d’anys. A més, podeu completar la vostra visita, gaudint del meravellós entorn paisatgístic i natural que envolta Fumanya. Podeu aprofitar per visitar Peguera, un poblet abandonat amb molt encant, Sant Corneli, Gisclareny, entre altres.

El primer grup que trobem són els dinosaures sauròpodes, que van aparèixer a finals del Triàsic i va mantenir la seva presència fins fa uns 65 milions d’anys. Dins d’aquest grup trobem també els anomenats titanosaures que van representar l’últim graó evolutiu del grup abans de la seva extinció. Uns dinosaures que es caracteritzaven per tenir una postura quadrúpeda amb les potes davanteres més curtes que les posteriors, un coll i una cua llargs i un crani petit. Es tractaven d’animals herbívors amb tendència a anar en ramats.

Finalment, també s’han trobat petjades de dinosaures ornitòpodes o també anomenats, hadrosaures, els coneguts com els herbívors de “bec d’ànec” i caminar bípede, comuns en l’època del Cretaci superior.

Més info: https://goo.gl/8fOWb1