El jaciment d’ous de Coll de Nargó, dels més importants del món.

Durant aquests mesos d’estiu és un bon moment per fer una excursió als Pirineus i acostar-nos a Coll de Nargó, a l’Alt Urgell, per fer una visita al seu espai Dinosfera, on podrem conèixer un aspecte dels dinosaures força interessant, la seva reproducció. Els dinosaures, al ser rèptils, es reproduïen mitjançant la posta d’ous, dels que se n’han trobat forces jaciments arreu del món.

L’any 2005 va començar una excavació al jaciment de Pinyes, on es va trobar la posta d’ous més gran recuperada a Europa. Les tasques es van fer gràcies al grup d’Amics dels  Dinosaures de l’Alt Urgell i durant els anys 2008 i 2009 es van poder extreure els ous sense malmetre l’espai. Aquests jaciments amb ous a la Vall del Riu Sallent a Coll de Nargó ja es coneixien des dels anys 70 del segle XX, però fins fa uns 10 anys no se’ls va donar la importància que mereixien.

Després, i gràcies a la gran quantitat de material trobat, es va poder habilitar una zona a l’aire lliure on poder veure els ous, que pertanyen a una espècie de dinosaures anomenada Sauròpodes. Gràcies a aquesta troballa s’ha pogut constatar que l’eclosió de les cries d’aquest tipus de dinosaures tenia lloc sota terra, ja que enterraven els ous. A més, també s’ha observat que els nius trobats contenien entre 20 i 28 ous, molts més dels que s’havien trobat en altres jaciments d’Europa i l’Índia.

Una vintena dels ous exposats, però, van ser víctimes d’un acte vandàlic el març de 2015 quan una persona desconeguda va destruir de forma deliberada una part del jaciment fins a arrancar-los i escampant-ne les restes per tot el jaciment. L’àrea afectada, oberta al públic i sense comptar amb vigilància de cap tipus, estava decorada de forma que semblava una excavació. L’acte va ser una gran pèrdua, tant per l’antiguitat dels fòssils com per què aquests són molt escassos a Europa.