Les grans curiositats dels Dinosaures

Fa 66 milions d’anys, allà on ara hi trobem els Pirineus, era un paradís tropical amb  una vegetació formada per palmeres, falgueres i coníferes entre la qual s’hi passejaven uns animals ben diferents als que coneixem actualment. Enormes dinosaures sauròpodes estiraven el coll per agafar els brots més tendres dels arbres, mirant de reüll que no s’apropés un teròpode cercant algun jove titanosaure o un cadàver del que recuperar una mica de carn. Les zones més fluvials eren el refugi dels ramats d’hadrosaures i dels petits dinosaures cuirassats, els anquilosaures, mentre uns dinosaures voladors molt semblants a les aus actuals sobrevolaven els seus caps. De tant en tant, un immens rèptil volador els espantava, tot projectant una ombra gegant sobre el terra.

La vida d’aquest animals prehistòrics, la seva evolució es tan desconeguda pel gran públic que ens deixa enormes curiositats. Els ocells com les àguiles, van viure amb els dinosaures. Hi havia dinosaures aeris, aquàtics i terrestres. Els dinosaures enterraven els ous a la sorra. Els xinesos es pensaven que els dinosaures eren dracs. L’Stegosaurus, va ser un dinosaure d’unes 3 tones que tot i que era molt gran, el seu cervell tenia la mida d’una nou. El Tiranosaurus Rex mesurava uns dos autobusos i mig de llargada, és a dir uns 13 metres i dos pisos d’altura.

Molta gent desconeix que actualment continuen vives 10.000 espècies de dinosaures, la majoria són aus que viuen a l’Amèrica Llatina i a Oceania. Una cosa que sorprèn molt és que, alguns dels descendents dels dinosaures, a part dels rèptils, són les aus. De la mateixa manera que l’evolució humana des dels primats fins a l’homo sapiens s’ha produït en milions d’anys, l’evolució que ha permès convertir un Tiranosaurus Rex en una gallina s’ha produït potser en molt més temps.