Un dels últims dinosaures deixa la marca de la seva pell per al record

Gràcies als investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), hem pogut descobrir l’última impressió fòssil de la superfície de la pell d’un dels últims dinosaures del Cretaci Superior, una època molt propera a l’extinció. Aquest descobriment ha estat a Vallcebre (Berguedà, Barcelona). Un esdeveniment tan extraordinari que ha estat recollit per la revista Geological Magazine de la Universitat de Cambridge.

El que en aquell moment corresponia als fangs de la riba del riu, va ser on el dinosaure es va recolzar, deixant la impressió de la seva pell. Amb el temps la marca es va anar cobrint de sorra, la qual, va servir així mateix, de motlle perquè milions d’anys després poguéssim trobar-la.

El descobriment és d’un caràcter excepcional, ja que, es troba en el Cretaci Superior que correspon al període, en què, van viure els últims dinosaures. Cal destacar, que actualment existeixen escasses zones al món amb roques d’aquesta època.

“Es tracta de l’únic registre de la pell de dinosaure d’aquesta època a tot Europa, i corresponen a un dels exemplars més recents, més propers a l’extinció, a tot el món”, destaca l’investigador de la UAV Víctor Fondevilla, autor principal de la investigació.

“El fet que siguin impremtes a la roca és una evidència que l’animal sigui de l’època del sediment, un dels últims dinosaures que van viure al planeta. Quan es troben ossos, la datació és més complicada perquè es poden haver desplaçat respecte al sediment original en tots aquests milions d’anys”, aclareix Fondevilla.

La investigació publicada per la revista Geological Magazine, ha estat liderada pels investigadors del Departament de Geologia de la UAB amb Víctor Fondevilla i Oriol Oms i en col·laboració amb els investigadors de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i del Museu de la Conca Dellà Bernat Vila i Àngel Galobart.
Aquesta i moltes altres curiositats les descobriràs visitant Dinosaures del Pirineu. T’esperem!