Coll de Nargó i Pallars Jussà, dues noves seus del Campus de Paleontologia de la UAB

El Campus de Paleontologia de la UAB compta des del març d’aquest any amb dues noves seus: Coll de Nargó i Pallars Jussà. Amb la seva creació, es busca promoure la formació i la recerca científica, i també donar a conèixer la riquesa paleontològica de la zona, difonent els resultats científics en els àmbits acadèmics i del públic general, i promovent els diversos jaciments, el Museu de la Conca Dellà i Dinosfera com a punts de referència als Pirineus.

Un d’aquests jaciments és el del Neret, a Tremp, un lloc d’un elevat interès científic, per la quantitat i diversitat d’espècies que s’hi poden trobar i perquè està datat poc abans de l’extinció dels darrers dinosaures. Allà els estudiants participen en tot el procés de la recerca paleontològica: des de l’excavació fins a la catalogació de peces, passant pel rentat de sediments i la preparació.

La seu de Coll de Nargó

El conjunt paleontològic de Coll de Nargó (Alt Urgell) ha esdevingut un referent paleontològic a nivell mundial per la qualitat i l’abundància de troballes excepcionals. La zona paleontològica reuneix la major quantitat de postes d’ous de dinosaures coneguda a Europa i és una de les més importants del món. Així mateix, s’hi conserven icnites i restes òssies de dinosaures, d’altres faunes i de restes vegetals d’una varietat d’estrats molt extensa. La seu, que forma part del projecte del Geoparc Conca de Tremp-Montsec, consta també d’un espai museogràfic on es realitzen diferents projectes de recerca i docència al voltant dels Dinosaures dels Pirineus.

La seu de Pallars Jussà

La Conca Dellà (Pallars Jussà) conserva un dels conjunts de jaciments paleontològics amb restes de dinosaures més important de Catalunya. Una franja de sediments del Cretaci superior travessa Catalunya d’est a oest a l’alçada del que anomenem el Prepirineu, i és on trobem els principals jaciments paleontològics, d’un període que va dels 72 als 66 milions d’anys. La seu consta de diversos jaciments d’ossos, petjades i ous de dinosaure i també incorpora el Museu de la Conca Dellà. La seu participa en el projecte del Geoparc Conca de Tremp-Montsec.

Les noves seus del Campus de Paleontologia de la UAB són fruit de la col·laboració de l’Ajuntament de Coll de Nargó, l’Ajuntament d’Isona i Conca Dellà, l’institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i el Departament de Geologia de la UAB.