Aprèn a diferenciar els dinosaures del Parc Cretaci del Museu de la Conca Dellà

Quan parlem del Parc Cretaci del Museu de la Conca Dellà sempre es fa referència als fòssils trobats dels hadrosaures, titanosaures, nodosaures o teròpodes, però, els sabries diferenciar?

  • HADROSAURES

La gran majoria de restes òssies que s’han trobat fins ara pertanyen als dinosaures herbívors del grup dels hadrosaures. Una espècie que s’identificava per ser dinosaures de bec d’ànec. El més significatiu és el Pararhabdodon, un hadrosaure lambeosaurí descrit a la fi del segle XX a la base de diversos ossos de l’esquelet trobats.

Durant els inicis del segle XXI es van aconseguir identificar-ne de nous: els Arenysaurus Ardèvol, els BlasisaurusCanudoi i els canardiagaronnensis.

  • TITANOSAURES

Uns dinosaures herbívors i quadrúpedes que podien arribar a dimensions gegantines i pertanyien al grup dels sauròpodes, que alhora van resultar ser els més grans que mai hagin caminat per la terra.

Durant els anys, s’han anat descobrint ossos i ous d’aquests dinosaures. Des dels anys 50, s’han trobat jaciments com el de Fumanya (Berguedà) que a mitjans dels anys 80 va permetre la catalogació de més de 3000 petjades d’aquests dinosaures.

D’entre tots els estudis paleontològics, s’han aconseguit identificar un mínim de vuit formes diferents de dinosaures sauròpodes, gairebé tots ells englobats dins del grup dels titanosaures en el període cronològic que va des d’ara fa 72 a 66 milions d’anys.

Gràcies a tot això, s’han aconseguit localitzar espècies de fins a 15 metres de longitud a altres més petites, de tot just 6 o 7 metres de longitud.

  • NODOSAURES

També uns dinosaures herbívors de mida relativament petita que aconseguien tenir uns 3 metres de llarg i el cos recobert de dures plaques òssies i espines que els protegien dels depredadors.

A la Conca Dellà només s’ha trobat alguna placa òssia de l’esquena, un húmer i alguna dent, d’una espècie del gènere Polacanthus.

  • TERÒPODES

A diferència dels anteriors dinosaures, aquesta es tracta d’una espècie carnívora. S’han trobat escassos fòssils a la zona de la Conca Dellà. Algunes dents i restes òssies en jaciments com Nerets, Conques o Molí del Baró, a prop de Sant Romà d’Abella, són els que han permès identificar diferents tipus de teròpodes.

S’han pogut identificar diferents membres dels velociraptorins, petits dinosaures carnívors d’uns 2 metres de longitud, però també s’ha trobat una dent d’uns 5 centímetres de longitud al jaciment de Cabana de Gori, que correspon amb el d’un teròpode d’unes mides considerables, entre 3 i 4 metres de longitud, lluny dels grans depredadors que en aquest moment es troben a Amèrica del Nord o a Àsia.